Αμυγδαλωτά με ροδόνερο!

3:24 μ.μ. |




Είναι το γλυκό της χαράς -κατά το έθιμο- σε πολλά από τα νησιά μας! Πρόκειται για μια συνταγή εύκολη και μυρωδάτη- το ροδόνερο δίνει απίστευτο άρωμα και γεύση!
Στο εσωτερικό τους είναι μαλακά σα σιροπιασμένα...


Υλικά:


5 κούπες ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα (από περίπου 700 γρ καρπό αμυγδάλου)
1,5 κούπα ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη ή 2 κούπες άχνη
Ασπράδια 2 αυγών
1 περίπου κούπα ανθόνερο (5 κουταλιές σούπας για το μίγμα και το υπόλοιπο στο πασπάλισμα)
2 -2,5 κούπες άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:

Αφού ξεφλουδίσετε τα αμύγδαλα (τα αφήνετε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και μετά τα ξεφλουδίζετε εύκολα ένα-ένα) τα στεγνώνετε. Παραδοσιακά τα στέγνωναν 2 μέρες στον ήλιο, αλλά μπορείτε να επισπεύσετε τη διαδικασία βάζοντας τα στο φούνο, στους 60 βαθμούς για 3 ώρες περίπου. Πρέπει να στεγνώσουν μέχρι μέσα αλλά να μην πάρουν χρώμα. Θα τα “ανοίγουν” όταν έχουν στεγνώσει.

Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς, πριν τα περάσετε στο πολυμίξερ για να γίνουν σα χονδρό σιμιγδάλι. Αν τα αλέσετε ενώ είναι ζεστά, θα βγάλουν το λάδι τους και δεν θα γίνει σπυρωτό το μίγμα.

Ξαναπεράστε στο πολυμίξερ τα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη, να ενωθούν καλά.

Προσθέστε το σιμιγδάλι, 5 κουταλιές σούπας ανθόνερο, την εσάνς πικραμυγδάλου (θα τη βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής, αντί για αυτή μπορείτε να βάλετε λίγο αμαρέτο), τα ασπράδια σε μαρέγκα και ζυμώστε το μίγμα, να ανακατευτούν ομοιογενώς τα υλικά και να έχουμε μίγμα σφιχτό που να ζυμώνεται.Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ροδόνερο. Αφήνουμε τη ζύμη περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Παίρνετε μικρές μπαλίτσες με ένα κουτάλι και πλάθετε σε σχήμα αχλαδιού ή καμπάνας ή μπάλας. Για να μην κολλά το μίγμα στα χέρια σας, βουτάτε τα συνεχώς σε ανθόνερο. Βοηθά πολύ στο πλάσιμο. Βάζετε τα αμυγδαλωτά στις λαμαρίνες του φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

( η φωτό είναι από το όμορφο κρητικό, γαστρονομικό site )

Ψήνετε στους 160 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στη βάση και στην κορυφή τους. Ίσως να είναι έτοιμα και σε λιγότερο από μισή ώρα,ανάλογα με το φούρνο. Να θυμάστε: όταν οι μυτούλες τις κορυφής ροδίσουν είναι έτοιμα. Όσο ψήνετε τη μια λαμαρίνα, ετοιμάζετε την επόμενη. Βγαίνουν γύρω στα 40-50 κομμάτια.

Ξεκολλάτε τα αμυγδαλωτά από το χαρτί προσεκτικά και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ρίχνετε σε μπολ το υπόλοιπο ανθόνερο και τα βουτάτε ένα-ένα για δευτερόλεπτα. Έπειτα τα βουτάτε στη ζάχαρη άχνη.


-Διατηρείστε τα σε ερμητικά κλειστό κουτί γιατί ξεραίνονται εύκολα.

-Για να μη στεγνώσουν, αφού κρυώσουν και τα βουτήξετε σε ανθόνερο μπορείτε να τα βάλετε για λίγο σε χνουδωτή πετσέτα, κατόπιν σε άλλη στεγνή πετσέτα και να τα αφήσετε μια νύχτα. Την επομένη τα βουτάτε σε άχνη ζάχαρη. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται μαλακά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου