Ρυζόπιτα!

3:33 μ.μ. |



Η νηστίσιμη εκδοχή της με μαργαρίνη είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη! Είναι η καλύτερη ρυζόπιτα που έχω δοκιμάσει. Ούτε στεγνή ούτε πάρα πολύ ζουμερή με νόστιμο και τραγανό σιροπιασμένο φύλλο! Αξίζει να τη φτιάξετε!


Υλικά

1 κιλό φύλλα κρούστας
2 κούπες ρύζι γλασέ ή καρολίνα
3 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
3 βανίλιες
1 μαργαρίνη (κεσεδάκι) ή 1 κούπα βούτυρο φρέσκο
3 κούπες καρύδια τριμμένα
1 κουταλιά σούπας κανέλλα
1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
για το σιρόπι
2 1/2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό και χυμός από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση
Βράζω το ρύζι στο νέρο. Από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει αφήνω μόνο 2 με 3 λεπτά για να μη λασπώσει! Κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω αμέσως τη ζάχαρη(κρατώ 2-3 κουταλιές σούπας),το βούτυρο και τις βανίλιες και το βούτυρο. Ανακατεύω να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά. Αφήνω το μείγμα της γέμισης να κρυώσει καλά.
Σε μπωλ ανακατεύω τα καρύδια, λίγη από τη ζάχαρη που κρατήσαμε, την κανέλλα, το γαρύφαλλο.
Σε λαδωμένη λαμαρίνα κουζίνας στρώνω κάτω τα δύο πρώτα φύλλα να προεξέχουν (θα τα γυρίσω να καλύψω την πίτα στο τέλος) και άλλα δύο φύλλα το ένα πάνω στο άλλο "σουφρωτά".Ανάμεσα από τα φύλλα πάντα ραντίζω με σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο.
Πάνω από το 4 πρώτα φύλλα ρίχνω διάσπαρτα από το μείγμα με τα καρύδια.Στρώνω άλλα 2 φύλλα "σουφρωτα" και ρίχνω από το μείγμα ρυζιού.Συνεχίζω ρίχνοντας ανά 2 φύλλα εναλλάξ τα δύο μείγματα.Βγαίνουν περίπου 3 στρώσεις ρύζι και 4 καρύδια.Τελειώνω με 4 φύλλα πάνω.

Χαράζω την πίτα, τη ραντίζω με λίγο νεράκι και την ψήνω στους 175 για περίπου μία ώρα.Την αφήνω να κρυώσει.
Βράζω για 5 λεπτά, αφού ξεκινήσει ο βρασμός, το σιρόπι και το ρίχνω ζεστό πάνω στην κρύα πίτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου