Νοικοκυρές σε ...οικονομία!!!

4:31 μ.μ. |




Μη στηρίζετε την καθαριότητα του προσωπικού σας χώρου μόνο στα απορρυπαντικά.
Σώστε το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του σπιτιού σας με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι.

1 Αλάτι
Για να καθαρίσετε τις κηλίδες από το φούρνο: Σκορπίστε χοντρό αλάτι όταν είναι ακόμη ζεστός.Όταν ο φούρνος κρυώσει, τρίψτε και απομακρύνετε τα λίπη με ένα νωπό σφουγγάρι. Για πιο ισχυρή δράση μπορούμε σε χλιαρό φούρνο να χρησιμοποιήσουμε αλάτι με σόδα φαγητού ή σαπούνι για τα πιάτα με λίγο ξύδι.
Αν αγοράσετε πετσέτες με έντονα χρώματα ρίξτε στο πλυντήριο στο πρώτο πλύσιμο 1 κούπα αλάτι. Βοηθά να σταθεροποιηθούν τα χρώματα!

2 Ελαιόλαδο
Για τα ξύλινα έπιπλα και τα ξύλινα πατώματα: Το μείγμα από ένα μέρος ελαιόλαδο και ένα μέρος χυμό λεμονιού θα τα καθαρίσει και θα τα γυαλίσει.
Για τα ηλεκτρικά «μάτια» της κουζίνας που έχουν σκουριάσει, το ιδανικό καθαριστικό είναι λίγες σταγόνες λάδι πάνω τους και τα τρίβουμε με μια τσαλακωμένη εφημερίδα για να γυαλίσουν.
Το τριμμένο σαπούνι ελιάς, διαλυμένο σε ζεστό νερό, χρησιμοποιείται για γενικό καθαρισμό, για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, προσθέστε λίγο ξίδι.Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε πράσινο σαπούνι στο πλυντήριο ειδικά για το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων.
Όταν ξεπαγώσετε τον καταψύκτη σας αλείψτε ή ψεκάστε τον με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα ξεκολλά σχεδόν μόνος του μετά!

3 Λεμόνι
Για τις δυσάρεστες μυρωδιές της κουζίνας: Βράστε φέτες λεμονιού σε λίγο νερό.
Aν τα πλακάκια της κουζίνας έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με λεμόνι (ή ξύδι).
Αν έχετε γυάλινο τραπέζι ρίξτε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και τρίψτε με χαρτί κουζίνας. Θα αστράφτει!
Τρίψτε με τις στυμμένες λεμονόκουπες που θα πετάγατε στα σκουπίδια, το νεροχύτη, το νιπτήρα καθώς και τις βρύσες σας. Ξεπλύνετε με λίγο νερό και θα δείτε ότι θα φύγουν τα άλατα. Εναλλακτικά, τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι από το βράδυ. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
Για την σκουριά και το γράσο: Ο χυμός του λεμονιού αναμεμειγμένος με χοντρό αλάτι είναι ιδανικός για τα καθαρίσετε. Αν είναι σε λευκό ύφασμα ρίξτε λεμόνι και αλάτι και αφήστε το στον ήλιο για μία με δύο ώρες. Έπειτα πλύνετε το όπως συνηθίζετε.

4 Ξύδι
Για τους νεροχύτες: Διαλύστε μισή κούπα ξύδι σε 4 – με 5 λίτρα ζεστού νερού και καθαρίστε τους νεροχύτες και τις επιφάνειες της κουζίνας σας. Επίσης, το μεταλλικό τηλέφωνο του ντους μπορείτε να το αφήσετε μία ημέρα σε ένα μπολ με ξύδι και έπειτα να το καθαρίσετε με ένα στεγνό πανί.
Για τα κεραμικά πλακάκια: Αναμείξτε μισό φλιτζάνι τσαγιού ξύδι σε 3 λίτρα ζεστό νερό και σφουγγαρίστε ή τρίψτε τα αν χρειάζεται με ένα σκληρό σφουγγάρι.Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Τρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.
Kαθαρίζετε τους τοίχους με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι. 
Για τα άλατα από το βραστήρα του νερού: Βράστε μέσα μισό φλιτζάνι ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός.Αν επίσης, μπρίκια ή κατσαρόλες σας έχουν ασπρίσει εσωτερικά από τα άλατα του νερού, βάλτε στα σκεύη σας λίγο νερό μαζί με ξύδι αφήστε να βράσουν για λίγη ώρα. Τα άλατα θα διαλυθούν αλλά καλό θα είναι να κάνετε  2-3 βρασίματα ακόμα με σκέτο νερό για να μην μυρίζουν οι συσκευές.
Στην περίπτωση του φούρνου μικροκυμάτων μπορείτε να τοποθετήσετε μία κούπα με λίγο νερό και πολύ ξύδι και να βάλετε τον φούρνο σε λειτουργία μέχρι να βράσει το υγρό. Έπειτα βρέξτε ένα πανί με το ζεστό ξύδι και σκουπίστε το εσωτερικού του φούρνου
Για τα τζάμια και τους καθρέπτες: Ανακατέψτε 2 κουταλιές λευκό ξύδι ανά λίτρο ζεστού νερού και καθαρίστε τζάμια και καθρέπτες χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες ή χαρτί κουζίνας ή ύφασμα.Aν τα τζάμια είναι πολύ βρόμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα:
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια νερό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρι και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο.
Για τα χαλιά: Χρησιμοποιείστε 3 μέρη χλιαρού νερού και ένα μέρος λευκού ξυδιού. Με μαλακή βούρτσα και λίγο διάλυμα (για να μη μείνει πολλή υγρασία στο χαλί), το βουρτσίζετε προς την κατεύθυνση του πέλους του.
Στεγνώστε το χαλί σε σκιερό και δροσερό μέρος. Τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να φρεσκάρετε τα χρώματα των χαλιών σας ανά διαστήματα, με ένα απλό πέρασμα με πανί. Για δυσάρεστες οσμές στα χαλιά βάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.
Καθαρίζουμε πολύ συχνά τις μικροσυσκευές του σπιτιού όπως τηλεκοντρόλ, τηλεφωνικές συσκευές, πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών και γενικά οτιδήποτε χρησιμοποιούμε με μεγάλη συχνότητα για την αποφυγή της σκόνης αλλά και των μικροβίων με ένα μαλακό πανί που το έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και ξύδι το έχουμε στύψει καλά ή μπορούμε να περάσουμε τις συσκευές με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα χωρίς βέβαια να στάζει.
Μην χρησιμοποιείτε ξύδι σε ξύλινα πατώματα. Είναι όξινο και, ως τέτοιο, μπορεί να θαμπώσει και να χαλάσει το λούστρο.


5 Σόδα φαγητού
Για τη δυσοσμία από τα αποτσίγαρα: Βάλτε στον πάτο ενός σταχτοδοχείου 4 κουταλιές σόδα με 3 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο. Εναλλακτικά, αν τα τασάκια σας μυρίζουν βάλτε λίγη σκόνη βανίλια μέσα σε αυτά.
Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα. Ωστόσο, για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα! 
Για το φούρνο: Φτιάξτε μία παχύρρευστη κρέμα με σόδα με λίγο νερό και αλείψτε τις επιφάνειες του φούρνου που θέλετε να καθαρίσετε όταν είναι κρύος. Ψεκάστε με νερό όταν αρχίζει να ξεραίνεται και επαναλάβετε αρκετές φορές γιατί η σόδα πρέπει να είναι υγρή για να δράσει. Τέλος, σκουπίστε καλά με ένα πανί.
Για το ψυγείο το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το πλύνετε με ζεστό νερό και σαπουνάδα, να το σκουπίσετε και έπειτα να τρίψετε το εσωτερικό του με σφουγγάρι βρεγμένο με μαγειρική σόδα που διώχνει και τις μυρωδιές.
Για να καθαρίσουμε τις inox οικιακές μας συσκευές, αρκεί να διαλύσουμε σε λίγο χλιαρό νερό υγρό απορρυπαντικό και λίγη σόδα και να περάσουμε με αυτό τις inox επιφάνειες. Αφού καθαρίσουν οι λεκέδες, μπορούμε να περάσουμε τις επιφάνειες για να γυαλίσουν και να διατηρήσουν την λάμψη τους για πολύ καιρό, με λίγο baby oil σε ένα μαλακό πανί.
Μια φορά το εξάμηνο τουλάχιστον, λειτουργείτε το πλυντήριο ρούχων άδειο και στη θήκη του απορρυπαντικού (αφού πρώτα τη βγάλουμε και την πλύνουμε με ζεστό νερό) τοποθετήστε μαγειρική σόδα ή 2 φλυτζάνια ξύδι. Είναι η καλύτερη προστασία για τα άλατα.Μπορούμε και σε κάθε πλύση να προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας κρυσταλλική σόδα, ως λευκαντικό ρούχων και μαλακτικό νερού ταυτόχρονα και έτσι κάνουμε οικονομία σε χημικά σκευάσματα. Επίσης , στο φούρνο μικροκυμμάτων βράστε 1 κούπα ξύδι. κλείστε τον και καθαρίστε το εσωτερικό του με πανί βουτηγμένο στο ζεστό ξύδι.Οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν!
Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει τα χαλιά. Απλώστε ένα ελαφρύ στρώμα σόδας πάνω στο χαλί για μισή ώρα και μετά ρουφήξτε το με την ηλεκτρική σκούπα!

Συνδυασμοί κ.ά
Για τη μούχλα: Διαλύστε ένα μέρος σόδας σε ένα μέρος ξύδι ή χυμό λεμονιού. Αφήστε το να δράσει μία με δύο ώρες και ξεπλύνετε.
Για να λάμψουν τα ασημικά σας ανακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Bάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί. 
Για τη λεκάνη της τουαλέτας και των αποχετεύσεων: Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξύδι.Θα χρειαστεί λίγο παραπάνω τρίψιμο (κάλλιστα με το πιγκάλ), όμως η λεκάνη θα μυρίζει καλύτερα.( μπορείτε να ρίξετε πρώτα το ξύδι και μετά την τρίψτετε με μαγειρική σόδα με τη βοήθεια του πιγκάλ). Για να καθαρίσετε καλά την μπανιέρα, περάστε τη με ξύδι και με ένα σκληρό σφουγγάρι, αφού ρίξετε σόδα, θα τρίψετε καλά τα «δύσκολα» σημεία Τα αποτελέσματα είναι εξ ίσου ικανοποιητικά με τα γνωστά χημικά καθαριστικά και αν κάνετε τακτική συντήρηση δεν θα έχετε βουλωμένες ή βρώμικες σωληνώσεις.
Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
• 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
• 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα.Η χημική αντίδραση διασπά τις λιπαρές ουσίες  και καθαρίζει τις αποχετεύσεις. Μετά από 15 λεπτά ρίξτε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα. Μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το διάλυμα αν έχετε ρίξει εμπορικά παρασκευάσματα απόφραξης γιατί θα δημιουργηθούν επικίνδυνες αναθυμιάσεις.
Για να καθαρίσετε τη βρομιά που επιμένει στον πάγκο της κουζίνας (λίπη, υπολείμματα τροφών κ.λπ.), χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και νερό για να φτιάξετε ένα κρεμώδες μείγμα. Εφαρμόστε το στις βρώμικες επιφάνειες και αφήστε να δράσει για 2 ώρες περίπου. Απομακρύνετε με ένα πανί βουτηγμένο σε ξίδι.Επίσης, μπορείτε αν θέλετε να καθαρίσετε πάγκους και τραπέζια στην κουζίνα ψεκάζοντας με διάλυμα νερού και σόδας ή λεμονιού και έπειτα να τα σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζετε τις επιφάνειες από ντουλάπια και συρτάρια.
Για την επιφάνεια της ηλεκτρικής κουζίνας, εστίες και εμαγιέ, που έχουν γεμίσει λίπη, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε υγρό απορρυπαντικό πιάτων ανακατεμένο με σόδα φαγητού. Έχουμε πάντα κοντά μας το βρεγμένο πανί μας και καθαρίζουμε αμέσως όσο ο λεκές είναι φρέσκος.

6.Xλωρίνη 
Όπως και να΄χει, μία στο τόσο πρέπει να καθαρίζετε και με ένα καθαριστικό αντιμικροβιακής δράσης (που περιέχει χλωρίνη).
Χρησιμοποιήστε σε στεγνό πάτωμα την ηλεκτρική σας σκούπα και μετά σφουγγαρίστε βάζοντας λίγη χλωρίνη στον κουβά. Σε 3 λεπτά το πάτωμά σας θα είναι ελεύθερο...μικροβίων!
Για να καθαρίσετε από τον τοίχο μικρούς λεκέδες από μούχλα,σκουπίστε τους πρώτα με ένα καθαρό πανί, μετά περάστε τους με ένα υγρό πανί με χλωρίνη και μετά σκουπίστε τους με ένα στεγνό.
*Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σε μαρμάρινες επιφάνειες χλωρίνη ή άλλα καυστικά καθαριστικά, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους και θαμπώνουν. Το καλύτερο καθαριστικό είναι νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού πλύνετε τα μάρμαρα, θα πρέπει να το ξεβγάλετε καλά και ιδανικά να τα τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες.

7.Βόρακας
Χρησιμοποιήστε στη λεκάνη της τουαλέτας βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγη στο πιγκάλ και τρίβετε την επιφάνεια.

Επίσης:
Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα ή τη λεκάνη της τουαλέτας και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.

Φυσικό απορρυπαντικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους.
Ανακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ρίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.

Καθαριστικό με βότανα για τα πατώματα: Αυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι.
1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι
1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού n 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.

Αντί για συμβατικό μαλακτικό, το οποίο έχει την ιδιότητα να κολλάει στο ρούχο δημιουργώντας ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες, μπορείτε να διαλύσετε σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλιά μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι και να ξεβγάλετε με αυτό τα ρούχα. Mε αυτό τον τρόπο, τα θωρακίζετε περισσότερο ενάντια στις δυσάρεστες οσμές!

Για να απαλλαγείτε από την ενοχλητική μούχλα στην κουρτίνα του μπάνιου σας, καθαρίστε την με baby oil που θα έχετε τοποθετήσει σε βαμβάκι. Θα εξαφανίσει τους ενοχλητικούς λεκέδες.

Για να καθαρίσετε μπρούτζινα, τρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύνετε τα.

Για γυαλιστερά ασημικά, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε τα να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη νερό και αλάτι Η χημική αντίδραση απομακρύνει τους λεκέδες από την οξείδωση του ασημιού! Αν πρόκειται για κόσμημα βουτήξτε το για μισή ώρα σε ένα ποτήρι τζιν και ξεβγάλτε το με χλιαρό νερό.

Για να φύγουν τυχόν γρατζουνιές πάνω σε γυαλικά ή καθρέφτες ή ακόμη και σε cd, βάλτε σε μαλακό ύφασμα λίγη οδοντόπαστα (όχι τύπου gel) και τρίψτε ελαφρά!

Για να καθαρίσετε τους καναπέδες σας, βρέξτε ένα πανί με διάλυμα αμμωνίας και νερού (αναλογία ένα προς ένα), τρίψτε κόντρα στο πέλος και σκουπίστε με στεγνό πανί.

Για προστασία από το σκόρο στα ρούχα, αντί για ναφθαλίνη βάλτε ολόκληρα γαρύφαλλα (το μπαχαρικό)!

Για να διατηρήσετε τα λουλούδια στο βάζο φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα προσθέστε στο 1 λίτρο νερού, 2 κσ ζάχαρη και 2 κσ λευκό ξύδι ή απλά προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού!


Kαι μια τελευταία συμβουλή για να δημιουργήστε ατμόσφαιρα στο σπίτι μόλις τελειώσετε το καθάρισμα! Αφήνετε κεριά στην κατάψυξη για μία ώρα πριν τα ανάψετε, και θα χρειαστούν διπλάσιο χρόνο για να λιώσουν!!!


Πηγές
omorfamistika.gr, 
 www.vita.gr,
ecoview 
www.zago.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου