Η πιο όμορφη ιστορία...για τη Μητέρα!

5:22 μ.μ. |



ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ - YouTube Αξίζει να το δείτε!


Σήμερα στις 13 του Μάη οι περισσότερες χώρες του κόσμου γιορτάζουν μια γιορτή που μας θυμίζει τον άνθρωπο που μας χάρισε τη ζωή και μας αγαπά δίχως αντάλλαγμα.

Η Γιορτή της Μητέρας, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων.

Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε την Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στην Θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο.

Τον 17ο αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας, συναντάται στη Μεγάλη Βρετανία την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της ημέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Στις ΗΠΑ έγινε επίσημα εθνική γιορτή το 1914 με προεδρικό διάταγμα και όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

Στην χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Τοποθετήθηκε την ημέρα αυτή θέλοντας να συνδυάσει την Γιορτή της Μητέρας με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στην δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.


Ας αφιερώσουμε σε όλες τις μητέρες τους στίχους του ποιήματος του Α. Βλάχου, που αποτελεί ύμνο στην απέραντη, ανιδιοτελή αγάπη της μάνας!
"Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι,
αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.
-Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,
μ’ αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου,
της μάνας σου να φέρης την καρδιά
να ρίξω να την φάη το σκυλί μου

Τρέχει ο νειός, την μάνα του σκοτώνει
και την καρδιά τραβά και ξεριζώνει
και τρέχει να την πάη μα σκοντάφτει
και πέφτει ο νειός κατάχαμα με δαύτη.

Κυλάει ο γυιός και η καρδιά κυλάει
και την ακούει να κλαίη και να μιλάη.
Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:
-Εχτύπησες, αγόρι μου;…και κλαίει!
"


Άλλωστε μάνα είναι μόνο μία. Και αυτό ισχύει σε όλο το ζωικό βασίλειο...




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου